Przejdź do treści stronyPrzejdź do menu strony
  • Dyniowe rzeźby
    Dyniowe rzeźby
  • Zabawy w słomie
    Zabawy w słomie
  • Dynia Gigant
    Dynia Gigant
  • Dynia Gigant
    Dynia Gigant

Przepisy

Zupa Dyniowa

ok 0,5 litra wywaru/ rosołu

w wersji wegańskiej ziołowego a w wersji mięsnej drobiowego lub drobiowo-wołowego.

Będzie znakomicie jeśli w wywarze znajdzie się świeży lubczyk

0,5 kg dyni, polecamy robić zupę z dyni piżmowej oraz hokkaido w dowolnych proporcjach

0,2 kg cebuli

0,15 kg pomidorów świeżych lub ewentualnie z puszki

3 ząbki czosnku

3 plastry świeżego imbiru

50-100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30 %

sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra w proszku

 

Sposób wykonania:

 

Zaczynamy od drobnego posiekania oraz podsmażenia cebuli. Gdy cebula już nam się zarumieni, zmniejszamy ogień i dodajemy paprykę w proszku, mieszamy aż papryka rozpuści się w oleju. Następnie dodajemy dynię i zalewamy wywarem. Gotujemy ok 20-30 minut, pod koniec dodajemy pomidory, posiekany czosnek z imbirem oraz mleczko kokosowe lub śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i zupa jest już gotowa.

Dynioland, Wieliszew, ulica Willowa

rezerwacje: 505 291 120
dyniolandkontakt@gmail.com
otwarte:
Wstęp do strefy z gastronomią- bezpłatny
Dla zwiedzających indywidualnie, strefa z atrakcjami wstęp- 5 zł/osobę
czw-pt 12-18

sb - nd 11-19
 
I love dynie Oferta dla szkoł
Created by Kreator Marki Powered by XIDEMIA CMS